top of page
  • mara861

Zo kan je hielkloven voorkomen
Iedereen kan hielkloven krijgen. Bij hielkloven ontstaan er scheurtjes op en rondom de hielhuid. Deze scheurtjes ontstaan doordat tijdens het lopen gewicht op de hiel komt en door die druk kan de huid barsten. De scheurtjes kunnen erg pijnlijk zijn. Onder het mom: voorkomen is beter dan genezen… hoe kun je nou hielkloven voorkomen? Wij zochten het voor je uit.


Oorzaken hielkloven


Hielkloven kunnen verschillende oorzaken hebben waardoor hielkloven voorkomen ook op verschillende manieren kan. Mensen met staande beroepen hebben bijvoorbeeld meer kans op hielkloven, maar ook personen met overgewicht, individuen die veel met water en kou in aanraking komen of ouderen hebben een vergrootte kans op deze aandoening. De allergrootste boosdoener is echter toch het hebben van een droge huid. Omdat de huid rondom de hielen weinig zweetklieren bevat, droogt dit deel van de huid snel uit. Mensen met een relatief vette huid hebben daardoor dan ook minder vaak last van hielkloven.


Hielkloven voorkomen


Hielkloven voorkomen hoeft niet altijd lastig te zijn, maar is wel belangrijk. Om te voorkomen dat de huid onder de voet droog wordt is het aan te raden de voeten altijd goed af te drogen en niet te veel tijd in natte ruimtes te spenderen. Dit klinkt natuurlijk een beetje tegenstrijdig, maar het water onttrekt natuurlijke oliën en hierdoor wordt de huid droger. Zorg dus dat je je voeten altijd goed afdroogt.


Schoenen


Ook is het verstandig de voeten goed te ondersteunen. Bij het dragen van sandalen of andere open schoenen kan het vet dat normaal onder de hiel zit namelijk naar de zijkant schuiven en hierdoor kunnen er kloven ontstaan. Zeker aan te raden dichte schoenen te dragen en anders de voeten goed te verzorgen.


Gezonde voeding


Wanneer hielkloven voorkomen willen worden is het daarnaast aan te raden rechtop stilstaan te vermijden. Dit zorgt er namelijk voor dat er veel druk op de hiel komt waardoor de huid sneller barst. Ook overgewicht draagt hieraan bij omdat er dan meer druk op de huid komt. Daarnaast is het sowieso verstandig om een dieet aan te nemen met veel vitaminen, mineralen en zink omdat een tekort hieraan ook invloed kan hebben op de hielen. Lekker veel groente en fruit eten dus!


Contact huisarts


Hielkloven voorkomen is niet altijd mogelijk en doordat elk persoon en elke voet anders zijn, zou een andere oplossing beter bij jou kunnen passen. Heb jij vragen over je gezondheid, neem dan altijd contact op met je huisarts.

0 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page