top of page
  • Redactie

Kiespijn? Dit kun je doen tegen de pijn
Kiespijn is erg vervelend en het kan je dagelijks functioneren behoorlijk beïnvloeden. Het bestaat in veel verschillende vormen. Je kunt namelijk niet alleen last hebben van acute kiespijn, ook langdurige kiespijn komt voor. Verschillende factoren kunnen kiespijn veroorzaken, waarover we je in dit artikel meer zullen vertellen. Daarnaast gaan we er ook dieper op in wat je kunt doen tegen de pijn.


Oorzaken kiespijn


Kiespijn kan worden veroorzaakt door verschillende dingen, maar één van de belangrijkste oorzaken is het hebben van gebitsproblemen. Een goede mondhygiëne is altijd belangrijk en kan een hoop ellende voorkomen. Tandartsen raden het gebruik van elektrische tandenborstels aan, omdat hiermee ook moeilijk bereikbare plekken in de mond worden bereikt tijdens het poetsen.


Gaatjes


Kiespijn kan bijvoorbeeld ontstaan omdat je één of meerdere gaatjes hebt. De kiespijn ontstaat dan omdat het glazuur van je tanden en kiezen is aangetast. Men noemt dit tanderosie en dit veroorzaakt een bepaalde gevoeligheid van de tanden en kiezen. Vaak hebben mensen last van pijn als er koude of warme dranken worden gedronken, of als men zoet of zuur eten neemt. De gevoeligheid kan ook komen doordat het tandvlees is teruggetrokken. Teruggetrokken tandvlees kun je krijgen door het te hard drukken tijdens het poetsen of een tandvleesontsteking.


Ontsteking


Een tandvleesontsteking kan een acute en hevige pijn in je kies veroorzaken. Omdat er sprake is van tanderosie, kunnen de bacteriën uit het glazuur gemakkelijker een tand of kies binnendringen. Dit zorgt voor een ontsteking, welke als je hem niet laat behandelen, kan uitbreiden en het tandmerg zou kunnen infecteren. Dit kan uiteindelijk uitmonden in een abces. Ook een wortelkanaalontsteking kan komen door een tandvleesontsteking. Dit kan zich zo uitbreiden dat er afbraak van het kaakbot kan ontstaan. Men noemt dit parodontitis.


Kapotte vulling


Natuurlijk kan er ook sprake zijn van een kapotte kies of vulling. Het is niet ongewoon dat er pijn ontstaat na het vullen van een kies. Je kunt deze pijn ervaren op het moment dat in contact komt met koude vloeistof, zoals water tijdens het tandenpoetsen, of lucht. Deze pijn zal vaak na een aantal dagen zelf wegtrekken. Je kunt om de pijn te verzachten altijd paracetamol slikken volgens de aanbevolen dosering. Het is overigens wel altijd goed om ondanks de pijn de mond goed schoon te blijven houden. Doe dit met een goede elektrische tandenborstel en vervang de opzetstukjes regelmatig.


Symptomen kiespijn


Bovengenoemde oorzaken van kiespijn, kunnen zorgen voor uiteenlopende klachten als:


· Acute stekende pijn (ontsteking)

· Langdurige, zeurende en kloppende tandpijn (gaatjes, wortelkanaalontsteking)

· Gevoeligheid bij warm of koud eten (tanderosie, teruggetrokken tandvlees)

· Pijn bij het kauwen van eten (abces)

· Opgezwollen lymfeklieren in je hals, dikke wang of dik tandvlees


Tips


De allerbeste tip die we je kunnen geven is: wacht nooit te lang met naar de tandarts gaan. Vaak gaan mensen pas naar de tandarts als de pijn niet meer te harden is en dat is dus eigenlijk al te laat. Als je overdag last krijgt van kiespijn, neem dan direct contact op en maak een afspraak. Kiespijn gaat meestal niet vanzelf over en wordt vaak ook niet minder. In de avond of tijdens het weekend kun je niet altijd geholpen worden.


Neem als je kiespijn hebt paracetamol en als dit niet het gewenste effect heeft, neem er dan ook ibuprofen bij. Neem zeker de hoogst aanbevolen dosering en bouw een spiegeltje op. Spoel de mond eventueel met warm, lichtgezouten water of met kruidenthee en blijf dus altijd goed poetsen. Op de website van Tandenborstelexpert.nl kun je terecht voor meer informatie over mondverzorging en de aanschaf voor producten die je kunnen helpen bij het waarborgen van een goede mondverzorging.
8 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page