top of page
  • mara861

Waarom blij naar je werk gaan zo gezond is!
De meeste van mijn vriendinnen kunnen het niet geloven als ik vertel dat ik eigenlijk elke dag heel veel zin heb om naar mijn werk te gaan. Natuurlijk heb ook ik mindere dagen, zoals na een slechte nacht of als ik niet lekker ben, maar in de regel stap ik altijd fluitend op de fiets naar kantoor. Het is heus niet zo dat dit altijd zo is geweest. Zo heb ik mijn studie niet afgemaakt omdat ik het niet bij mij vond passen, heb ik stages gelopen waar ik diepongelukkig van werd en had ik baantjes waarvan ik hoopte dat ik ze snel kon opzeggen. Het heeft bij de meeste mensen wat tijd nodig voordat ze hetgeen vinden waar ze écht gelukkig van worden. Maar heb je het eenmaal gevonden? Dan voel je dat aan alles!


Hoe zou jij een gevoel van geluk omschrijven? Voor mij draait geluk om een aantal dingen; een gevoel van rust, geborgenheid en optimisme. Als je gelukkig bent en goed in je vel zit zijn de mooie momenten mooier en kun je de minder mooie momenten een stuk beter aan. Geluk is een soort buffer waar je vooral in zware periodes veel aan hebt. Het maakt weerbaar en geeft een eindeloos vertrouwen in het feit dat alles uiteindelijk wel goed zal komen. Helaas blijkt steeds meer dat ‘gewoon gelukkig zijn’ helemaal niet zo gewoon is. Ziektes als depressie en burn-out komen vaker en vaker voor en dat komt mede door het feit dat we als samenleving te weinig oog voor het individuele geluk hebben.


Hoge verwachtingen


In onze westerse wereld wordt vanaf de geboorte veel van ons verwacht. Je ouders hopen dat je snel gaat lopen en praten en doen er alles aan om dit te stimuleren. Op school mag je de eerste twee jaar nog best wat spelen, maar wordt het vanaf groep drie toch al behoorlijk prestatiegericht. Vanaf de middelbare school neemt de druk alleen maar toe: bikkelen om een zo hoog mogelijk schoolniveau af te ronden, het juiste vakkenpakket te kiezen en met een uitmuntende lijst richting een vervolgopleiding te gaan. Eenmaal aan het studeren maken we het nog lastiger voor onszelf; stages, promoveren en knokken om de beste plek. En ben je dan eindelijk afgestudeerd en ga je aan het werk? Dan rol je automatisch in de lange werkdagen, de druk van het financieel zelfstandig worden, het kopen van een huis en mogelijk het stichten van een gezin.


Jaag je dromen na


Pfoe, het begint me te duizelen als ik dit zo lees. Wat een immense druk leggen we onze kinderen en onszelf op! We hebben vanaf jonge leeftijd zo veel ballen hoog te houden dat we slechts zelden de rust hebben om onszelf te vragen waar we nou echt gelukkig van worden. En dat geluk; is dat nou niet nèt waar we het allemaal voor doen? Gelukkig is het nooit te laat om jezelf deze vraag te stellen en (zo nodig) het roer drastisch om te gooien. Wat zou jij willen doen als je nu elk beroep zou mogen kiezen? Zou je aan de slag willen als IT-er, je laten omscholen tot verpleegkundige of misschien het onderwijs in? En wat zou je ervan vinden om te gaan ondernemen? Je eigen web(winkel), adviesbureau of het ontwikkelen van een bepaald product? Durf groots te denken en jaag je dromen na!


Aan de slag


Als je besluit jouw droom waar te maken, is het belangrijk om er met volle overtuiging voor te gaan. Omring je met positief-ingestelde mensen die al doen wat hen gelukkig maakt. Ik had vroeger een vriendin die altijd zei: “waar je mee omgaat word je mee besmet”. Destijds vond ik het nogal een gekke uitdrukking, maar tegenwoordig begrijp ik hem maar al te goed. Moet je nou je hele vriendenclub aan de kant zetten? Natuurlijk niet! Maar spreek ook weer eens af met die oud-studiegenoot die nu zijn/haar droomonderneming runt of zoek op een andere manier contact met gelijkgestemden. Daarnaast is het altijd aan te raden om een businessplan te gaan schrijven en zelf een WordPress website te bouwen. Deze twee elementen vormen de basis van jouw nieuwe bedrijf. Wees niet bang om te beginnen; het mooie van een businessplan en WordPress website is dat je het altijd verder kunt perfectioneren. Gewoon lekker aan de slag dus!


Jij hebt de touwtjes in handen


Word jij op een dag wakker en heb je zin om uit bed te komen in plaats van zin om te blijven liggen? Dan ben je op de goede weg! Natuurlijk is het goed om je te realiseren dat ook gelukkige mensen soms mindere periodes hebben. Dat is heel normaal en daar is niks mis mee. Ook als je iets doet wat je leuk vindt, zullen er altijd taakjes en klusjes zijn waar je minder mee hebt. Voor de een is dat de administratie, voor de ander acquisitie en voor weer een ander het bijhouden van de website. Probeer onderscheid te maken in klusjes die je niet fijn vindt en zaken die je ongelukkig maken. Het mooie van het werken als ondernemer is dat je deze dingen eventueel zou kunnen uitbesteden. Neem een boekhouder in de arm, huur een websitebouwer in of zoek een werknemer die de sales op zich neemt. JIJ hebt de touwtjes in handen!


Ben je écht somber en zie je zelf (even) niet meer hoe je dat kunt omkeren? Neem dan contact op met je huisarts.

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page