top of page
  • mara861

5 tips voor als je vaak somber bent

Een groeiend aantal mensen heeft tegenwoordig last van somberheid. Onderzoek van het CBS (2021) toonde zelfs dat de psychische gezondheid in het eerste half jaar van 2021 een dieptepunt bereikte. Vooral jongvolwassenen geven aan dat ze sinds de pandemie zich vaker slecht voelen. Grootste bron van de somberheid is waarschijnlijk dat mensen zich iets eenzamer voelen en angst en stress gevoelens spelen zeker ook mee. Het is echter belangrijk om niet in dat gevoel te blijven zitten. Lees hieronder 5 tips om je te helpen als je vaak somber bent!


Eet gezond


Een gezond en uitgerust lichaam is een blijere geest! Wanneer je darmflora gezond is worden er ook meer geluk hormonen aangemaakt. Gezond eten heeft dus een positieve invloed op je humeur. Daarnaast heb je een verminderde kans op diabetes en andere ziektes, ook mooi meegenomen (Hoebe, 2021).


Leef regelmatig


Als je vaak somber bent kan het ook verstandig zijn om meer regelmaat in je leven aan te brengen. Naar bed gaan en opstaan op vaste tijdstippen, rond dezelfde tijden eten en werken, et cetera. Probeer daarnaast ook routines te implementeren die gezond zijn voor je lichaam zoals wandelen, mediteren, veel water drinken of yoga beoefenen (Optimale gezondheid, z.d.).


Slaap goed


Een regelmatige en goede nachtrust draagt ook bij aan je mentale gesteldheid. Waarschijnlijk merk je zelf na enkele nachten slecht te hebben geslapen dat je wat emotioneler wordt. Als je moe bent is het daarnaast ook is lastiger om negatieve gevoelens te onderdrukken en heb je een hoger angstgevoel. Funest als je vaak somber bent dus (Cortoos, 2021). Soms lastig om de slaap te vatten? Probeer wat minder alcohol tot je te nemen en rond 14 uur te stoppen met cafeïne drinken, dit kan bijdragen aan een betere slaap. Daarnaast helpt regelmaat hierbij ook.


Beweeg genoeg


Onderzoekers van Harvard hebben bewezen dat bewegen gezond is, niet alleen voor je fysieke, maar ook voor je mentale gesteldheid. Met bewegen denken veel mensen meteen aan een work-out in de sportschool, maar ook elke dag een wandeling maken, even in de tuin werken of een rondje hardlopen kunnen ervoor zorgen dat je beter in je vel zit (Dokter Bosman, 2019).


Doe wat je blij maakt!


De laatste tip is doe wat je gelukkig maakt! Vind jij het fijn om soms koffie in de zon te drinken, te kletsen met vrienden, uiteten te gaan, of iets heel anders? Probeer hier tijd voor vrij te maken en probeer het goede gevoel dat het je geeft vast te houden.


Het is heel normaal soms een beetje verdrietig te zijn, maar als je vaak somber bent dan is het natuurlijk belangrijk om hier wat aan te doen. Blijf je met langdurige sombere gedachten lopen? Dan is het verstandig om even naar je huisarts te gaan!


18 weergaven0 opmerkingen

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page