top of page
  • mara861

Vaak buikpijn: wat kan je doen?
Iedereen heeft er wel een last van: buikpijn. Buikpijn kan veel verschillende oorzaken hebben die niet altijd allemaal even ernstig zijn. Vaak komt de pijn door een buikgriep, ongesteldheid, stress of een verstopping. Meestal trekt de pijn binnen een paar dagen vanzelf wel weg. Maar als je vaak buikpijn hebt, kan dit natuurlijk wel erg vervelend zijn en is het van belang dat je aan de bel trekt. Maar wat zijn precies je opties als je vaak buikpijn hebt? Wij zochten het voor je uit!


Gezond en Regelmatig


Wanneer je vaak buikpijn hebt is het aan te raden je eet schema onder de loep te nemen. Vraag jezelf af; “kan ik gezonder en regelmatiger eten?”. Als je regelmatig eet kan je lichaam erop vertrouwen dat het energie binnen krijgt en weet hierdoor hoe veel er verbrandt kan worden. Je metabolisme past zich dus aan op je eetpatroon. Verder vallen we vaak terug op (ongezonde) tussendoortjes waardoor je vaker trek hebt. Het is natuurlijk prima om tussendoortjes in je eetschema op te nemen, maar probeer dan liever te kiezen voor fruit, groenten of noten. Naast een regelmatige en gezonde voeding is het aan te raden genoeg vezels in te nemen. Vezels zijn namelijk gunstig voor de stoelgang. Neem echter als vrouw niet meer dan 30 gram en als man 40 gram per dag in.


Water


Verder is het belangrijk om per dag minimaal twee liter te drinken. Vloeistoffen dragen bij aan het transporteren van voedings- en afvalstoffen en het opnemen van voedingsstoffen in de darm. Probeer vooral water en thee in te nemen en niet al te veel alcohol, koffie of bruisende dranken. Ook is het verstandig veel te bewegen.


Stress


Vaak buikpijn hebben kan ook een uiting zijn van stress. Door stress leven mensen meestal ook nog eens ongezonder. Voorbeelden van dit soort uitingen zijn ongezonder eten, roken, minder bewegen en meer alcohol drinken. De combinatie van deze factoren kunnen zeer storend zijn voor de maag. Ook om stress te verminderen is het aan te raden gezond te leven. Daarnaast is het verstandig om meer tijd vrij te maken voor dingen die je energie geven, niet te veel dingen tegelijk doen en niet te veel activiteiten in één dag te plannen. Een grote schoonmaak in huis en kantoor kunnen ook voor mentale rust zorgen. Ook oefeningen in mindfulness, yoga en ontspannen in de natuur dragen hieraan bij.


Huisarts


Hopelijk helpen deze tips en vermindert de buikpijn. Mocht je nog steeds vaak last hebben van buikpijn, dan is het natuurlijk verstandig om naar je huisarts te gaan!
24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page