top of page
  • mara861

Mijn dokter luistert niet naar mij: wat kan ik doen?

Bijgewerkt op: 1 mrt. 2022
Al weken heeft Erin klachten die maar niet overgaan. “Ik heb nu een week of vier last van mijn buik. Soms heb ik een opgeblazen gevoel, vaak buikpijn, soms steken en dan weer ben ik straalmisselijk. Mijn huisarts wil mij niet doorverwijzen naar een specialist, terwijl ik vermoed dat ik echt iets onder de leden heb. Wat moet ik doen?”


Het is altijd lastig als je het gevoel hebt dat een dokter niet naar je luistert. “Ik heb de afgelopen tijd drie keer aan zijn bureau gezeten en hij blijft dan maar naar zijn laptop turen. Als ik hem vraag mij door te sturen, vindt hij dat niet nodig. Hij vermoedt dat het stress is, maar dat vind ik te makkelijk, niet alle klachten zijn stress gerelateerd.”


Grrrrr… luister nou!

Een niet luisterende dokter kan je tot wanhoop drijven. Het is vervelend als je zelf een idee hebt waar de klachten vandaan komen, maar je dokter het niet met je eens is. Wat kan je doen als je dokter niet luistert?


Blijf praten

Het gesprek open houden is belangrijk. Als jij het gevoel hebt dat je dokter niet luistert, zeg dat dan op een rustige manier tegen hem of haar. Zeg dat je het vervelend vindt dat je het idee hebt dat je niet wordt gehoord en dat je daarmee zit. Vraag wat de reden is waarom hij of zij je niet wil doorverwijzen.


Iedereen is anders

Vaak worden patiënten afgescheept met: ‘tja, dat is normaal. Dat komt bij wel meer mensen voor’. Daarmee hoef je geen genoegen te nemen. Jij bent die ander niet en die ander is jou niet. Ook nu weer kun je dit op een rustige manier bespreken.


Hoezo geen test?

Luistert je dokter niet naar je als je vraagt om een test? Vraag dan waarom hij dat niet wil. Ook hier is het belangrijk dat je op rustige toon blijft praten. Wat is de reden waarom hij je niet verder wil laten onderzoeken? Informeer waarop hij zijn zekerheid baseert. Dit is natuurlijk best spannend om te doen, maar soms loont het de moeite.


Belangrijk is dat je het gevoel hebt dat je wordt gehoord en gezien en niet op spreekuur bent bij een dokter die niet luistert. Kom je er niet uit, check dan de site van de Consumentenbond. Daar vind je tips en informatie wat je nog meer kunt doen als je tegen een muur van onbegrip aan blijft lopen.90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


Post: Blog2_Post
bottom of page