top of page
  • mara861

Rauwe kip wassen voor het koken: dit is waarom je dat juist niet moet doen
In heel veel landen is het heel gebruikelijk; rauwe kip wassen voor het koken. Een deel van de mensen doet het met water, een ander deel gebruikt ook dingen als azijn en citroensap. Zelf deed ik het nooit, door de kip goed te garen heb je ook geen last meer van mogelijk ziekmakende bacteriën. Bij het wassen van kip dacht ik altijd dat het niet zo veel zou uitmaken voor de hygiëne. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat rauwe kip wassen voordat je het bereidt echter wél uitmaakt. En helaas niet in positieve zin...


Bacteriën verspreiden


Maar liefst een kwart van de mensen wast rauw kippenvlees voordat ze ermee gaan koken. De meestvoorkomende reden om dit te doen, is om ziekmakende bacteriën als campylobacter of salmonella van de kip af te spoelen. Toch stelt Wieke van der Vossen – expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum - dat je dit beter niet kunt doen. "Juist het wassen van kip kan bacteriën verspreiden. Bacteriën worden na wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes. Gelukkig weten verreweg de meeste mensen dat je met kip hygiënisch om moet gaan. En dat je het door en door moet verhitten", zegt van der Vossen.


Goed schoonmaken


Wil je de kip toch graag wassen voordat je ermee gaat koken? Zorg er dan voor dat je tijdens het wassen zo weinig mogelijk spettert. Reinig het aanrecht, keukengerei en alle contactoppervlakken na het wassen zeer grondig met het water en zeep. Droog je de kip af? Doe dit dan met keukenpapier en gooi het direct weg. Was daarna weer goed je handen met water en zeep.


Wist jij dit?


Wist jij dat je rauwe kip vanuit een hygiëne oogpunt beter niet kunt wassen? Zou jij het dan nog steeds doen of stop je er dan liever mee?


10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page