top of page
  • Redactie

Ik heb een vaginale schimmelinfectie, moet ik naar de huisarts?
Het kriebelt en het brandt tussen je benen. Je denkt: het gaat wel over. Maar de jeuk en het ongemak blijft. Wat kun je zelf doen en wanneer is het toch beter even langs de huisarts te gaan?


In de vagina wonen verschillende gisten, bacteriën en schimmels die meestal in balans zijn. Maar die balans kan zomaar worden verstoord. De meest voorkomende vaginale schimmelinfectie wordt veroorzaakt door de gistsoort candida albicans, oftewel: een candida-infectie die verantwoordelijk is voor de klachten.


Wanneer weet je dat je een candida-infectie te pakken hebt? Ten eerste heb je jeuk aan de vagina en kunnen je schaamlippen jeuken, rood en dikker dan anders zijn. Als je last hebt van afscheiding en die eruit ziet als kwark, is de kans groot dat je een schimmel hebt. Omdat bij een schimmel de slijmvliezen geïrriteerd zijn, kunnen vrijen en plassen heel onaangenaam zijn.


Oorzaak vaginale schimmelinfectie


Een schimmelinfectie ontstaat vaak als er teveel van een gist- of schimmelsoort in de vagina voorkomt. Hoe dat kan? Nou bijvoorbeeld omdat je na het poepen verkeerd afveegt. In je darmen wemelt het van de bacteriën en als je van achter naar voren afveegt, is de kans aanwezig dat de organismen in je vagina komen. Was je je vagina met zeep? Niet doen! Zeep tast de zuurgraad van je de vagina aan. Het is sowieso niet nodig je daar met zeep te wassen, uitspoelen met lauw water is prima. Je bent vatbaarder voor een schimmelinfectie als je ongesteld moet worden of zwanger bent. Hormonen zijn daarvoor verantwoordelijk. Heb je een antibioticakuur voorgeschreven gekregen? Grote kans dat je een schimmelinfectie krijgt. Een goed antwoord op de vraag hoe een schimmelinfectie wordt veroorzaakt is er niet.


Wanneer naar de huisarts met een vaginale schimmelinfectie


Wanneer neem je contact op met de huisarts? Dat doe je als je je zorgen maakt. Als al een keer een vaginale schimmel hebt gehad, dan herken je ongetwijfeld de symptomen. Je kunt het even aankijken want soms gaan de klachten vanzelf over. Maak een afspraak met de huisarts als je niet zeker weet of je een vaginale schimmel hebt, als je koorts hebt of als de klachten niet minder worden. Heb je drie keer in het jaar last van een vaginale schimmel? Dan is het ook zaak om naar de huisarts te gaan. Soms gaat het vanzelf over, maar je kunt beter het zeker voor het onzekere nemen en een afspraak maken met de huisarts.


Wat kun je zelf doen?


Bij drogisterijen en apotheken zijn zalfjes en antischimmelmedicijnen verkrijgbaar. Sommige breng je in, de zalfjes smeer je rond je vagina en op je schaamlippen. Laat je wel even goed voorlichten als je antischimmelmedicijnen koopt.


1 weergave0 opmerkingen

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page