top of page
  • mara861

Wat doet een te hoge luchtvochtigheid in huis?
Heb je wel eens last van een muffe geur in huis? Beslaan je spiegels en ramen snel en zie je soms schimmel op de muren? Grote kans dat je een te hoge luchtvochtigheid in huis hebt. Negeer dat niet, want het kan gevolgen hebben voor je gezondheid.


Als je met vier man in huis woont, produceer je zo’n tien tot vijftien liter vocht per dag. Tien tot vijftien liter! Dat vocht ontstaat door koken, wassen maar ook gewoon door adem te halen. En als die nattigheid dan niet weg kan zorgt het voor schimmel. Dat ziet er niet alleen onfris uit, echt goed voor de gezondheid is het niet.


Weg met die muffe lucht


Waarom is een goede luchtvochtigheid in huis belangrijk? Ten eerste voorkomt het een muffe lucht. Misschien herken je dat wel als je drie weken op vakantie bent geweest en weer binnenstapt. Een wat droge, muffe lucht komt je dan tegemoet. Die lucht is ook weer zo verdwenen na het openzetten van ramen en deuren. Een goede luchtvochtigheid zorgt ook voor een prettige en gezonde leefomgeving.


Foute boel


Wanneer heb je een hoge luchtvochtigheid in huis en hoe ontdek je dat? Je weet dat het foute boel is als je ramen en spiegels vaak beslagen blijven en schimmels ontstaan op het plafond en muren. Luchtvochtigheid is niets anders dan de hoeveelheid waterdamp die in de lucht aanwezig is. De waarde wordt uitgedrukt als percentage dat aangeeft hoeveel vocht de lucht bevat.


Broedplaats voor schimmel


Gezondheidsklachten kunnen ontstaan door zowel een te lage als een te hoge luchtvochtigheid in huis. Badkamers zijn een broedplaats voor schimmels, meer dan bijvoorbeeld de woon- of slaapkamer. Ook in de keuken kan de vochtigheidsgraat hoger liggen omdat tijdens het koken veel condens vrijkomt.


Tips bij hoge luchtvochtigheid in huis


Wat kun je doen om de hoge luchtvochtigheid in huis laag te houden? Het is belangrijk om in ruimtes waar het vochtig is, voor een goede ventilatie te zorgen. Lucht ook je huis in de winter zo nu en dan door. Zet bijvoorbeeld een raam open tijdens natte winterdagen.


Groene planten


Een andere tip tegen een hoge luchtvochtigheid in huis: koop luchtzuiverende planten. De planten nemen schadelijke stoffen uit de lucht op en breken het af. Luchtzuiverende planten helpen je huis dus gezond te houden. En groen!


Bakjes aan de verwarming


Mijn oma loste het probleem jaren geleden al op en hing van die leuke aardewerken bakjes aan de verwarming. Door de warmte in huis verdampt het water en neemt de luchtvochtigheid toe. Als je geen radiator meer hebt, kun je ook bakjes met water neerzetten. Dat heeft hetzelfde effect.


Verwarming uit


Als je niet thuis bent, zet je verwarming dan uit. Ook als je ’s nachts slaapt kun je de verwarming het beste uitzetten. Want de verwarming zorgt voor een lage luchtvochtigheid in huis.

Met deze simpele tips kun je je huis gezond en comfortabel maken. Vooral de tip van de planten vinden wij een goede! Want planten kun je nooit genoeg hebben in huis.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page