top of page
  • mara861

Welke relatie is er tussen de mondgezondheid en de algemene gezondheid?
Veel mensen weten niet dat een goede of een slechte mondgezondheid een groot effect kan hebben op de rest van je lichaam. Bloedend tandvlees kan leiden tot bijvoorbeeld hart- en vaatziektes. Het is dus zaak om je mond gezond te houden.


Zorg dus dat je tandenstokers, flossdraad, een opzetborstels en voldoende Oral-B elektrische tandenborstels in huis hebt, en verzorg je tanden en kiezen goed. Toen ik veertien jaar geleden zwanger was, vroeg de verloskundigen naar te toestand van mijn gebit. Eerst begreep ik die vraag niet. Waarom zou dat belangrijk zijn? Inmiddels weet ik dat mijn mond een spiegel van mijn gezondheid is. Maar hoe zit dat dan precies?


Frisse adem


Als je mond niet gezond is, dan heeft dat ogenblikkelijk effect op je weerstand en op je immuunsysteem. Je bent dan veel vatbaarder voor ziekteverwekkers van buitenaf. Via bacteriën in je mond kunnen indringers in de rest van je lichaam terechtkomen en voor je het weet heb je de poppen aan het dansen. Schone tanden en kiezen zijn niet alleen belangrijk voor een frisse adem en een goede mondgezondheid, maar ook het is goed voor het hele lichaam.


Bloedend tandvlees


Wie last heeft van bloedend tandvlees, doet er goed aan naar de tandarts te gaan of de mondhygiëniste te bezoeken. Bloedend tandvlees duidt namelijk op ontstekingen en dat is nooit goed. Ontstekingen, ook wel gingivitis en parodontitis, kunnen het risico op uiteenlopende ziekten in de rest van het lichaam verhogen.


Zwangere vrouwen


Voor zwangere vrouwen is een goede mondgezondheid belangrijk. Hormonale schommelingen waarvan vrouwen tijdens de zwangerschap last kunnen hebben, hebben invloed op het gebit. Zwangeren eten vaak anders en door overgeven bij ochtendmisselijkheid komt er steeds veel zuur in de mond en dat heeft weer invloed op het gebit. Vrouwen die in verwachting zijn en kampen met bijvoorbeeld tandvleesontstekingen hebben een verhoogde kans dat hun kindje te vroeg wordt geboren.


Ziekte van Alzheimer


Als je ouder wordt en je in de loop van de jaren tanden en kiezen hebt verloren, kan het kauwen steeds minder goed gaan. Uit onderzoek blijkt dat het verlies van kauwkracht verband houdt met het brein dat slechter functioneert. Zorg dus goed voor je gebit en blijf niet doorlopen met ontstekingen.

Stop met roken


Te veel alcohol, stevig roken een stress is ook niet echt bevorderlijk voor een goede mondgezondheid. Tanden en kiezen kunnen los gaan zitten door roken en het tandvlees kan daardoor sneller ontsteken. Ook medicijnen kunnen een goede mondgezondheid in de weg zitten. Sommige medicijnen hebben invloed op de speekselklieren en zorgen voor een droge mond.


Wat kun je zelf doen?


Wat kun je zelf doen om je mond en daarmee de rest van je lichaam gezond te houden? Ga een of twee keer per jaar naar de tandarts om je gebit te laten controleren. Vertel hem ook hoe het met je gezondheid gaat; dat is belangrijke informatie voor hem. Slik je medicijnen? Neem dan een actuele lijst mee. Goed poetsen, het liefst elektrisch met goede tandenborstels zoals de Philips Sonicare tandenborstels, spreekt voor zich. Ook dagelijks flossen en aan de slag met tandenstokers zorgt voor een gezonde mond. En bloedt je tandvlees? Neem dan gelijk contact op met je tandarts. Op die manier zorg je goed voor je lichaam en is de kans dat je gezond blijft groot.5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page